Jokin aika sitten valmistui jotain, minkä aloitin viime keväänä...

Tuolloin aprikoin, millaisen huivin neuloisin poikamme ristiäisiin. Vaihtoehtoja oli kaksi: ohuenohuesta Elegant-langasta neulottava harsohuivi tai mohairinen vinoneliökuvioinen hartiahuivi. Ensimmäisestä tuli juhlahuivi ja hyvä niin. Mohairhuivi olisi ollut liian paksu juhlahuiviksi ja se toimii nyt syksyllä hyvin lämmikkeenä uutta talvea odotellessa.

Kyseinen huivi on ensimmäinen näin mittava pitsineuletyöni. Huivia neuloessani opin ystävien tuella, avustuksella  ja kannustuksella vihdoin lukemaan pitsineulemallikaaviota. Myönnän kyllä olleeni epä- ja ennakkoluuloinen, mikä on hidastanut tätä neulealuevaltausta (sama ongelma on muuten edelleen virkkauksen suhteen...). Olen jostain syystä pitänyt pitsineuleita mutkikkaina neulottavina ja epäillyt omia kykyjäni niiden toteuttamiseen. Olenkin nyt todella iloinen onnistuttuani luomaan ohjeenmukaisen pitsihuivin. Ja myönnettävä on, että ei se niin vaikeaa ollut. Alkuun kun pääsin ja kuvio alkoi hahmottua, neulos ohjasi kuin itse itseään. Jos silmukkamäärät eivät täsmänneet ja väliin oli lipsahtamassa virhe, huomasin sen ja sain orastavat virheet korjattua ennen kuin oli tapahtunut mitään peruuttamatonta. Mohairlankaa kun ei ole kovin kiva purkaa - sen opin kantapään kautta. Mohairia oli kuitenkin helppo ja nopea neuloa ja valmiista neuloksesta tuli mukavan pehmeää.

Huivin päädyttyä juhlien sijaan arkikäyttöön halusin tehdä sille täydennykseksi myssyn samasta langasta. Ensin aloitin salmiakkikuvioisen myssyn neulomisen pitsibaskerin ohjeen pohjalta, mutta epäonnistuin täydellisesti ja purin koko tekeleen. Tuotos ei olisi nimittäin ollut sopiva jättiläisellekään! Ei ihan vissiin ollut ajatus mukana silmukkamääria laskiessa... No, tekevälle sattuu -mutta silloin ei naurattanut!

Onneksi purin hammasta purren ja sadatellen tyhmyyttäni, koska olen paljon tyytyväisempi tähän tilalle neulomaani putkimalliseen pitsimyssyyn, joka on enemmän minun tyyliäni. Toisella kerralla onnistuin silmukoiden laskemisessa ja kahden neulemallin yhdistämisessä mieluiksekseni. Loin 78 silmukkaa, neuloin kuuden silmukan mallikertaa 13 kertaa ja kavensin pipon kolmen kierroksen aikana kiinni.  HARTIAHUIVI JA MYSSY

MALLIT:
Huivi: 
Novita Talvi 2008 Neulottu hartiahuivi (pieni koko ilman hapsuja, noin 60cm x140 cm)
Myssy: yhdistelmä Novitan malleista Neulottu pipo Syksy 2010 ja Neulottu pitsibaskeri Kesä 2009
Lanka: Novita Rose Mohair, turkoosi
Puikot: 5,5 mm Knit Picksit lyhyellä ja pitkällä siimalla
 

Pitsineuleiden logiikan nyt vihdoin auettua uskallan (-ja aion) tarttua reikäneuleisiin myös jatkossa!