En ole askarrellut pääsiäiskoristeita sitten ala-astevuosien, mutta tänä keväänä innostuin neulahuovuttamaan!

1239354644_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

HUOVUTETTU KRANSSI

Malli: oma
Pohja: styroxia -sekä kranssissa että munissa
Materiaalit: eri värisiä villoja - sekä Novitan Hahtuvaista että Tiimarin huovutusvillaa
Työvälineet: Novitan viiden neulan huovutusneulain sekä yksittäinen huovutusneula
Tiput: Tiimarista

Idean huovutettuun pääsiäiskranssiin sain lehtiä selaillessani. Olisin vaikka voinut vannoa, että nappasin idean Novitan Kevät 2009 -lehdestä, mutta nyt linkkiä etsiessäni en ohjetta kyseisestä lehdestä löydäkään. Kumma juttu! No mutta, oli miten oli, idea tuli jostain ja nyt mummolan ovea koristaa pehmoinen kranssi, joka kielii, että pikkuväkeä on kylässä!

1239354607_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Neulahuovutus on kivaa, yksinkertaista ja aivot tyhjentävää toimintaa. Sen kuin tikuttaa menemään ja valmista tulee. Aloittaessani minulla ei ollut mielessäni tarkkaa suunnitelmaa. Ideat jalostuivat pikkuhiljaa työn edetessä. Valmiiden kuvioiden on tarkoitus kuvata narsissia, pajunkissaoksaa ja pääsiäismunia. Tiput ovatkin tunnistettavia ;)

Luottoherkku, jota keväällä ja kesällä monesti kahvin kanssa tarjoan on sitruunatorttu. Ohjeen olen saanut äidiltäni, joka puolestaan on sen vuosia sitten napannut talteen lehtileikkeenä Valion mainoksesta. Alkuperäisen ohjeen mukaan pohjakin tehdään itse, mutta nykyään olen liian laiska (ja kiireinen!) tekemään kaiken itse a:sta ö:hön. Toki itse tehty pohja maistuisi paremmalta kuin kaupan lähes iäti säilyvä torttupohja, mutta ajansäästö kompensoikoon puutteet makuelämyksessä. Valmistorttupohjaa käytettäessä torttu valmistuu alle 10 minuutissa eli kyseessä on jälleen hyvinkin pikapikaa valmistuva herkku.

1239354570_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

SITRUUNATORTTU

Ainekset:

Valmistorttupohja

- asetetaan tarjoiluvadille ja kostutetaan. Tällä kertaa käytin appelsiinimehua.

Täyte:

- 2 dl vettä
- 1 1/4 dl sokeria
- 2 keltuaista
- 2 rkl maissijauhoa
- 4 rkl sitruunamehua
(- 1 tl raastettua sitruunan kuorta)
- 50 g voita

Koristeluun:

- kermavaahtoa

Täytteen aineksista vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot ja sitruunamehu mitataan teräskattilaan ja sekoitetaan. Kuumennetaan sekoittaen, kunnes seos muuttuu läpikuultavaksi. Lisätään voi sekä haluttaessa raastettu sitruunankuori. Sekoitetaan tasaiseksi. Täyte kaadetaan torttupohjan syvennykseen ja annetaan jähmettyä. Koristellaan halutusti. Kesällä olen käyttänyt koristeluun sitruunamelissanlehtiä ja pursotettanut lisäksi päälle kermasta ruusukkeita. Tällä kertaa tyydyin pursottamaan pinnalle ruutukuvion vaahdotetulla Flora Vispillä. 

Kiisselin kokoon keittäminen on todella helppoa. Kriittisin kohta on oikeastaan keltuaisia ja valkuisia erotellessa. Täyteseoksen joukkoon ei saa päästä yhtään valkuaista tai muuten kiisselin sakeutuessa joutuu kauniin keltaisen seoksen joukosta noukkimaan valkeiksi jähmettyneitä valkuaiskökkäreitä. Myöskään maissijauhojen annostelun kanssa tulee olla tarkkana. Liian reilut ruokalusikalliset Maizenaa saavat aikaan sen, että kiisseli jähmettyy ennen kuin sen on saanut tasaisen kauniisti levitettyä ja lopputulos on muhkurainen. Näin kävi itselleni hivenen tällä kertaa, mutta maku ei muhkuraisuudesta onneksi kärsinyt.

Nautinnollisia ja levollisia pyhäpäiviä!