Tiistaisen arki-illan ratoksi saimme käydä tervehtimässä ystäväpariskuntaamme ja heidän vajaan viikon vanhaa tytärtään. Voi että niitä elämän ensipäiviä, jotka täyttyvät maidosta ja reilun kolmen kilon täydellisestä tuhinasta - on ne ihmeellisiä ja taianomaisia...

Tyhjin käsin emme toki menneet vaan meillä oli pienen perheenlisän lahjapaketin lisäksi myös jotain tuoreille vanhemmille. Äiti sai aikaisemmassa postauksessa tarkemmin esittelemäni lettipipon ja siihen sopivat tumput tulevia talvisia kärryttelylenkkejä silmällä pitäen:

1950783.jpg

Tumppujen ohje on edelleen Yhteishyvän numerosta 1/2008, lanka samaa Mamboa ja sukkapuikot nro 7 kuin pipoakin neuloessa. Tumput valmistuivat kahdessa illassa tyttären nukkumaanmenoajan jälkeen eli todella nopeasti. Tykästyin malliin ja ohjeeseen niin, että tulen mitä todennäköisimmin neulomaan itsellenikin Mambo-tumput tulevaksi talveksi. Oranssia Mamboa jäi vielä reilu kerä (~100g) jäljelle. Pohdin, että lisäinvestoinnilla mustaan Mamboon saisin neulottua settiin vielä kaulaliinan tai sitten pelkästä oranssista langasta saisi tehtyä kaulurin. Saa nähdä, kumpaan vaihtoehtoon päädyn...

Isää (ja vauvaa katsomaan tulevia vieraita) puolestaan ajattelin leipomalla toscakakkua, joka ei ole sokeritonta, vähärasvaista tai laktoositonta, mutta satunnaisesti ja erikoistilanteissa herkuteltuna niin suussasulavan hyvää!

1950799.jpg    

Pellillinen toscakakkua syntyy seuraavista aineksista:
(ohje on Yhteishyvän Ruokamaailma -lehtisestä muutaman vuoden takaa)

Pohja:
- 4 munaa
- 3 dl sokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 3 tl leivinjauhetta
- 1 dl maitoa
- 200 g voita sulatettuna

Munat ja sokeri vaahdotetaan. Vehnäjauho-leivinjauheseos sekä maitovoisulaseos lisätään kevyesti sekoittaen. Taikina kaadetaan leivinpaperin päälle uunipellille ja paistetaan 175 asteisessa uunissa alaosassa noin 20 min.

Kuorrutus:
- 150g voita
- 200 g mantelilastuja
- 2 dl sokeria
- 1 dl maitoa
- 2 rkl vehnäjauhoja

Kuorrutusaineet mitataan kattilaan ja sekoitetaan. Annetaan kiehua hiljalleen, kunnes seos sakenee hiukan.Kuorrutus levitetään paistetun pohjan päälle ja kakkua paistetaan vielä 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on ruskettunut kauniisti.

Jäähtyneenä toscakakkulevy leikataan annospaloihin. Osan voi halutessaan vaikka pakastaa.