Silloin, kun kaapissa "ei ole mitään", kuivamuona- ja säilykekaappi pelastaa, samoin pakastin.  Kauppareissun jäätyä jostain syystä väliin, sävellän sapuskaa yleensä pastasta, spagetista tai makaronista. Niin tälläkin kertaa.

Aiemmin esittelemäni makaronimössön hienostuneempi versio, joka kelpaa miehellenikin, on pastapaistos. Viimeksi tein sellaisen toissapäivänä simpukkapastasta, tölkillisestä tonnikalaa italialaisessa maustekastikkeessa (muuten ehdoton suosikkini ns. makutonnikaloista), hillosipuleista, tomaattilohkoista ja ruokakermasta, jonka joukkoon sekoitin mausteet (suola, basilika, valkosipulijauhe ja mustapippuri). Sekoitin kaikki ainekset keskenään, kaadoin uunivuokaan, kuorrutin koko komeuden juustoraasteella ja pistin uuniin 200 asteeseen muhimaan reiluksi puoleksi tunniksi. Joskus olen tehnyt vastaavan paistoksen kierrepastasta, broilerisuikaleista, pakastekasvissekoituksesta, sipulista, ruokakermasta ja eri mausteista, jotka kulloinkin tuntuvat sekaan sopivan. Myös tuorejuuston jämät olen monesti ujuttanut pastapaistoksiin.

Sitten otsikon poromakaronilaatikkoon:

Tänään viimeksi jääkaapista paistoi silmään valo, joten taas oli aika säveltää mahantäytettä olemassa olevista aineksista. Ostimme mieheni kanssa noin vuosi sitten puolikkaan poron, joka toimitettiin siisteissä vacuum-pakkauksissa. Ounastelin, että vielä voisi pakastimen uumenissa olla paketillinen porojauhelihaa ja oikein muistelin! Reilusta 400 grammasta poron jauhelihaa, pussillisesta tummia makaroneja, yhdestä isosta sipulista, tölkillisestä kapriksia, mausteista (rakuuna, timjami, suola, musta- ja valkopippuri, valkosipulijauhe) sekä munamaidosta ja korppujauhosta syntyi yllättävän maukas ja herkullinen arki-illallinen. Jälleen kerran tuli todettua, että harvoin kaapeissa todellakaan on "ei mitään" ja monesti hyvinkin yksinkertaisista aineksista saa hyvää ja maittavaa ruokaa. Täytyy vain pysähtyä hetkeksi miettimään ja uskaltaa soveltaa.

1673836.jpg