Tänä vuonna Itsenäisyyspäivän aikaan Niskavuoren jouluvalmistelut ovat harvinaisen hyvällä mallilla. Johtunee odotuksen loppumetrien odottamattomuudesta sekä siitä, että vauhtia riittää kaksi ja puolivuotiaan pikkutontun toimesta!

Lahjat on jo lähes kaikki hankittu. Ilokseni olen ennättänyt tänä vuonna tehdä joitain lahjoja myös itse. Nyt viimeisellä raskauskuulla puikot eivät vain enää meinaa pysyä turvotuksen ja käsien puutumisen vuoksi käsissä, joten jatkossa on käsitöissä siirryttävä ompeluhommiin. Harmikseni siis muutama lahjaidea jää jouluksi toteuttamatta. No, onneksi keväälläkin on monella läheisellä merkkipäiviä...

Olemme myös valmistautuneet jouluun leipomalla. Ystäväpariskunnan kanssa vietimme toissalauantaina pikkujouluja pipari- ja pikkuleipäleivontatalkoiden muodossa. Ystäväni oli ihailtavasti tehnyt piparitaikinan alusta alkaen itse, mutta minä tyydyin pakastealtaan valmistaikinaan ainoana tavoitteenani saada aikaan pikkutontullemme piparimuumitalo. Osien leipominen oli lasten leikkiä, mutta kokoamisesta selviydyin vain ja ainoastaan mieheni pitkämielisellä avustuksella. Enpä olisi arvannut kuusikulmaisen talon olevan niin konkkinen koottava, vaikka etukäteen tehtävän haasteellisuudesta minua varoiteltiinkin. No, nyt kun talo on onnellisesti pystyssä ja pölyltä piilossa, sitä ihaillaan joulunpyhiin asti kaapin päältä! 

Muumitalon leipomiseen ja kokoamiseen ei pikkutontulla ollut asiaa, joten siksipä viime perjantaina päätinkin kaivaa yleiskoneen kaapista ja tarjota lapsellekin elämyksiä keittiössä. Ei kun hermot narikaan ja 2,5 dl:n pullataikina tekeille pikkuapulaisen kanssa. Touhu kyllä kannatti, vaikka keittiön mattomme oli homman jälkeen vehnäjauhon, taikinakokkareiden ja raesokerin kuorruttama. Lapsen silmät loistivat, kun hän sai osallistua taikinan tekoon annostemalla yleiskoneen tötterön kautta jauhoja, käynnistää ja sammuttaa konetta, leipoa taikinaa mielin määrin, painella pulliin kirsikoita ja ripotella vielä päälle raesokeria parhaaksi katsomansa määrän. Todellista leipomisen, luomisen ja käsillä tekemisen iloa!

 

Kaksi maistiaista:
vasemmanpuoleinen äidin leipoma pulla tyttären annostelemalla runsaalla raesokerilla,
oikeanpuoleinen pikkutontun itsensä muotoilema ja koristelema joulupulla
(säästettiin ukille 60 v.- juhlakahveille, jotka juotiin hieman ennakkoon viime lauantaina)

Lisäksi olemme valokuvanneet joulukortteja ja -tervehdyksiä varten, mikä on tänä vuonna ollut vielä viime vuottakin haastavampaa:

Tonttu kun ei pysy paikallaan sitten millään... :)

Mukavaa ja makoisaa adventin aikaa!