Pakastimen tyhjennys jatkuu...

Myönnän rehellisesti (ja hieman nolona), että kaivoin tänään pakastimen perukoilta rasiallisen vuonna 2005 (!) pakastettuja punaviinimarjoja. Kesällä 2008 lienee mitä korkein aika jatkojalostaa niitä.

Ainoaa oikeaa vispipuuroahan saa vain puolukoista, mutta sain vinkin eräältä asiakkaaltani vuosia sitten, että hyvää vatkattua marjapuuroa tulee myös herukoista. Niinpä satunnaisesti puolukkaiseen puuroon kyllästyttyäni tai pakastinta tyhjennellessäni keittelen vispipuuroa myös muista marjoista, lähinnä musta- ja punaviinimarjoista. Ulkonäössä viinimarjapuuro pärjää täysin puolukkaiselle sukulaiselleen ja makua uskallan väittää jopa pehmeämmäksi ja täyteläisemmäksi. 

1684584.jpg

Itse kuulun niihin urhoollisiin, jotka vuosi toisensa jälkeen pakastavat viinimarjoja, jotta niitä sitten syksyn ja talven pimeinä hetkinä tulisi ripoteltua puuron joukkoon vitamiineja ja virkeyttä antamaan. Joka vuosi tilanne on kuitenkin uuden sesongin alla sama: purkkiakaan tai hädin tuskin muutama on käytetty. Vispipuuro onkin helppo ja maukas tapa tuhota pakastimeen haudatut viinimarjarasiat. Ja mikä parasta - maistuu taaperollekin! Yritin nimittäin jokin aika sitten ujuttaa tyttärelleni pelkkiä soseutettuja ja hedelmäsokerilla makeutettuja viinimarjoja viilin ja puuron sekassa, mutta vastaanotto oli muutoin kaikkiruokaiselta tyttäreltämme suorasukaisen tyly ja ehdoton: " Ei kiitos". Viesti tuli perille ilman puhetaitoakin ja sen koommin en ole ennen tätä päivää tyttärelleni viinimarjoja tarjonnut. Tänään vastaanotto oli ilokseni huomattavasti lupaavampi.

Tässä vielä ohje:

- 1 l vettä
- rasiallinen (n. 3dl) viinimarjoja
- 1 dl hedelmäsokeria tai 1,5 dl hienoa sokeria
- 1,5 dl mannasuurimoita 

Kiehauta vesi ja lisää marjat. Keitä, kunnes marjat ovat pehmenneet. Siivilöi mehu ja lisää sokeri. Sokerin liuettua lisää mannasuurimot. Keitä välillä sekoittaen noin 15 min. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi. Tarjoa maidon tai - jos olet oikein kesä- ja herkuttelumielellä - vaniljakastikkeen kera!