Viikko sitten olin mukana juhlistamassa erästä pitkää työuraa ja sen päättymistä. Halusin antaa eläkkeelle jäävälle neuleen muodossa lämpimän kiitoksen siitä, että hän muutama vuosi sitten otti minut avoimesti, ennakkoluulottomasti ja kannustavasti mukaan yhteistyöverkostoon sekä perehdytti minua osaltaan aistivammatyöhön. Pähkäilin aikani, mitä neuloisin, mutta pulma ratkesi kuin itsestään, kun ystäväni innostui Kalajoki-sukkien mallista.

 

Malli: Kalajoki-sukat by Tiina Seppälä
Lanka: Novita Nalle
Menekki: yksi kerä eli 100 g
Puikot: 3,5 mm Knit Pro -sukkapuikot
Koko: 40-42

Jokikuvio sopi minusta tilanteeseen hyvin, koska ajattelen sen kuvaavan eläkkeellejäävän uraa ja polkua työelämässä, joka on varmasti vuosien varrella polveillut, kumpuillut, mutkitellut ja kiemurrellut. Matkan varrella on varmasti ollut  myös virtapaikkoja, koskiakin, mutta myös suvantoja ja leppoisaa lipumista. Lisäksi tiedän, että lahjan saaja on kotoisin joen varrelta, mikä oli kuin piste i:n päälle mallia valittaessa.

Vaikka kyseessä onkin perussukalta näyttävä malli, pääsin neuloessani kokeilemaan pariakin uutta juttua. Nimittäin neljällä puikolla suljetun neuleen neulomista sekä 1o,1n -joustinta, jossa oikea silmukka neulotaan kiertäen oikein. Tähän tykästyin samantien ja aionkin tästä lähtien neuloa kyseisessä joustinneuleessa aina oikeat silmukat kiertäen. En nimittäin ole koskaan pitänyt 1o,1n -joustinneuleen ulkonäöstä, koska oikea silmukka ikään kuin leviää sivulle, mutta nyt kiertäen neulottaessa siitä tulee kauniin siro noustessaan hivenen koholle. Sukissa on vielä yksi nyanssi, joka ei pääse kuvissa esille, nimittäin toispuoleiset nauhakavennukset kärjissä. Jokikuviot siis kiertävät molemmissa jaloissa kauniisti ulkosyrjällä ja sukat istuvat hyvin jalkaan. Ohje oli todella huolellisesti tehty, pikkutarkka ja helppo seurata. Ja mikä parasta, molemman jalan kuviolle oli omat kaaviot! Ei siis tarvinnut  tyytyä mainintaan: "neulo toinen sukka peilikuvaksi". Ennen sellofaaniin käärimistä kuosittelin sukat muotoonsa kostuttamalla, jotta jokikuvio tulisi paremmin esille. Oikeuksiinsa kuvio pääsee kuitenkin vasta jalkaan laitettaessa. Toivottavasti sukat pääsevätkin kovaan käyttöön vapaapäivien arkeen.