Pian pääsemme lähes vuosikkaan taaperomme kanssa täysin samojen patojen ääreen, mutta sitä odotellessa tein vielä yhden annoksen lihapaloja pakkaseen. Valmiiksi pakattunakin saa ostettua vauvalle sopivaa lihaa, mutta itse olen toistaiseksi kääntynyt lihamestarin puoleen ja pyytänyt vauvalle keitettäväksi vähärasvaista suomalaista lihaa valmiiksi paloiteltuna sopiviksi annospaloiksi. Sitten vain keittelen lihapaloja parisen tuntia, jotta ne ehtivät hyvin mureutua, jäähdytän, pakkaan kelmuun yksitellen ja pakastan.

1508209.jpg

Joudun joka kerralla kysymään uudelleen, että mitenkäs se olikaan, laitanko lihat kylmään vai kuumaan veteen? Keittokirjojen ohjeet kun näet vaihtelevat tässä asiassa. Vastaukseksi sain (ja tällä kerralla koitan myös vihdoin painaa asian mieleeni): kuumaan veteen, jotta maku säilyy lihapaloissa eikä vapaudu keitinveteen. Kylmään veteen laitettaessa lihapaloista siis irtoaa makua ja liemestä tulee maukas esim. lihakeittoa varten. 700 grammasta lihaa tuli hieman vajaa 30 isohkoa annoslihapalaa, jotka otan tarvittaessa yksitellen sulamaan, hienonnan teholeikkurilla ja sekoitan joko valmiiseen tai itsetehtyyn kasvis-/juuressoseeseen. Yhden palan hinnaksi tuli noin 30 senttiä eli en loppujen lopuksi tiedä säästääkö sosepuuhastelulla juurikaan rahaa, mutta valmiin soseen lihapitoisuus on toisaalta suurempi kuin valmiiden soseiden, minkä lisäksi tiedän tarkalleen, mitä sose sisältää. Eli harrastuspohjalla siis mennään :)

1508215.jpg