...tuumasi Heta näistä hatuista ja tarkoitti, että pikkuveljellä ja hänellä on nyt samanlaiset kesälakit!

Malli löytyi tässä yksi päivä sattumalta vanhaa käsityölehteä selaillessa. Selailin lehteä muuten vain etsimättä mitään tiettyä mallia tai ideaa. Langat ovat jemma-nimisestä paikasta, jonne on tullut hankittua keriä joka lähtöön. Nyt hyllyjen, laatikoiden ja korien pursuillessa olen päättänyt, että lähiaikoina neulon, mikäli vain mahdollista, vain jo olemassaolevista langoista. Olen siis määrännyt itseni langanhankintakieltoon - ainakin kesän ajaksi! Näitä hattuja neuloessa tuli hyvä mieli, sillä niihin kului vajaa pari kerää puuvillalankaa. Hyvä alku siis kesän langantuhoamistempaukselleni!

Malli oli lehdessä nimetty helpponeuleeksi ja sitä se olikin, mutta jälleen kerran on todettava, että ohje oli kyseisen lehden tyyliin hieman epätarkka ja vaati muutamassa kohdassa rivien välistä lukemista ja omaa päättelyä. Esimerkiksi lierin mallineule piti hakea toisen mallin ohjeesta silmäilemällä kuin neula heinäsuovasta. Olisin luullut, että 1. krs: *lk, 2 o, vedä lk kahden neulotun silmukan yli*, toista *-*. 2. krs: oikein. Toista 1. ja 2. krs:ia koko lierin ajan. -mallineule olisi mahtunut myös lierihatun ohjeeseen. Pienet asiat ovat nimittäin tärkeitä, kun neuloo lapsenhoidon ohessa työn usein keskeytyessä.

Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen ja lopulta ohjeeseenkin. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun neuloin kaksinkertaisella langalla. Yleensä vältän sitä, koska pelkään, että neuleesta tulee liian tiivis, paksu, kankea ja tukala. Näissä lakeissa kaksinkertaisella langalla neulominen tuotti kuitenkin mukavan lopputuloksen. Neulos on jämäkkää, mutta silti pehmeää. Lakit istuvat hyvin ja malli sopii sekä tytölle että pojalle. Pieni lieri antaa jonkin verran suojaa auringolta - ainakin vauvan silmille tämän pötkötellessä mahallaan lattialla isosiskon touhuja seuraamassa. Kahden lapsosen kuvaaminen oli haastavaa ja veikkosten suostuessa malleiksi en ollut vielä ehtinyt päätellä, viimeistellä enkä kuosittaa hattuja. Kuroin siis vielä kuvissa näkyvän aloitussilmukoiden muodostaman reiän umpeen päätellessäni lankoja ja asettelin hatut kostutettuina alustalle mittoihinsa ja annoin kuivua ennen kuin annoin lakit varsinaiseen käyttöön.

Malli: Suuri Käsityö-lehti nro 4/2005 s. 37, malli nro 12 Lierihattu
Lanka: Sandnesgarnin Mandarin petit -puuvillalankaa ruskeana, valkoisena ja vihreänä
Menekki: vihreää 50 g, ruskeaa vajaa noin 30 g ja valkoista vähän
Puikot: 4 mm:n sukkapuikot ja 40 cm samanpaksuinen pyöröpuikko