Kainuulainen leipämaito

Ainekset:

kuivahtanutta ruisleipää kuutioina
maitoa
suolaa ja nokare voita

Tämä arkiruoka syntyy kädenkäänteessä eli oikeasti viidessä minuutissa. Kyseinen keitto kuuluu lapsuuteni makumuistoihin ja silloin tällöin teen sitä itsekin. Ruokaan saa hyvin upotettua kuivat ruisleivät ja ylimääräiset maidot. Maito kiehautetaan ja otetaan liedeltä. Joukkoon lisätään kuutioidut ruisleivänpalat ja annetaan keiton hetki seistä, jotta leipäpalat pehmenevät. Leipäkuutioiden lisäämisen jälkeen keittoa ei kannata enää keittää. Maustetaan suolalla ja nokareella voita.

Omasta lapsuudesta tuttuja juttuja on mukava tarjota myös omille lapsille ja katsoa, miten he reagoivat. Tyttären kommentti tähän äidin tarjoamaan perinneruokaan oli ehkä hivenen yllättävä: "oi, herkullista!" Melkein silmä kostui kokilla...