1566706.jpg

Olen saanut koko kuluneen viikon nauttia keittiössä puuhastelusta hyvällä syyllä, koska tyttäremme täytti perjantaina yhden vuoden ja juhlistimme tätä merkittävää rajapyykkiä viikonloppuna kaikkien kynnelle kykenevien ystävien ja sukulaisten kanssa. Nautiskellen puuhastelu onnistui, koska aloitin juhlavalmistelut hyvissä ajoin jo viime maanantaina. Erityistä päänvaivaa tuotti tarjottavien maltillinen mitoittaminen. Olen joskus saanut palautetta siitä, että hyväntahtoisesti tuputan reilusti laittamaani ruokaa ähkyssä oleville vieraille eli en kuulema ole kovin hyvä hahmottamaan keskivertoihmisen keskivertoannosta. Häissämmekin onnitelupuheessa sain ystävällisen muistutuksen, että keittokirjoissa on annosteluohjeet ja resepteissä henkilömäärä, jolle kyseinen ohje on mitoitettu. Tällä kertaa päätin turvautua arkkupakastimemme apuun, jotta ei tarvitse tuputtaa siinä pelossa, että leipomukset pilaantuvat ja toisaalta pystyn varaamaan reilusti, jotta tarjottavat eivät pääse loppumaan kesken. Mitoitus onnistui lopulta yllättävän hyvin eikä minun tarvitse koko kesää tarjota tyttäremme synttärijäämiä eli tervetuloa kylään vastakin - tarjolla ei ole pakastettua täytekakkua! Suurin yllätys leipoessa suolaista ja makeaa oli kananmunien menekki. Niitä kului kului viikon aikana 34 kpl!

Rakensin keittiöön "sen seitsemää sorttias uhmaavan" seisovan kahvipöydän, johon leivoin muun muassa seuraavaa:

1566724.jpg

fetapinaattipiirakkaa

1566729.jpg

kinkkupaprikapiirakkaa

1566733.jpg

pieniä ("pakko")pullia

1566737.jpg

ja nalletäytekakkua

Suolaisissa piirakoissa käytän aina joko Sunnuntain valmista pakastepiirastaikinaa tai kuten tällä kerralla, itse tehtyä piirastaikinaa, jonka ohjeen olen ottanut talteen Yhteishyvän Ruokamaailma -liitteestä joskus vuosia sitten. Piiraspohjaan tulee 100 g rasvaa, 3 dl jauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja 1/2 tlk kermaviiliä. Fetapinaattipiirakkaan laitoin täytteeksi yhden pussi pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna, yhden keskikokoisen keltasipulin pilkottuna ja yhden paketin fetajuustokuutioita sekä päälle munaruokakermaseoksen (2 dl ruokakermaa, 3 munaa), jonka maustoin rouhitulla mustapippurilla, suolalla ja ripauksella muskottipähkinää. Kinkkupaprikapiirakkaan puolestaan laitoin pussillisen kinkkusuikaleita, kokonaisen paprikan pilkottuna ja jälleen keltasipulin pilkottuna, juustoraastetta ja munaruokakermaseoksen (2 dl ruokakermaa, 2 munaa), jonka maustoin mustapippurilla, suolalla ja kuivatulla persiljalla. Paistoin piiraita 200 asteessa muistaakseni noin 40 minuuttia.   

"Pakkopullat" tein entisen työkaverini ja hyvän ystäväni takuuvarmalla näppituntumaohjeella ja yleiskoneen avustuksella. Pullien salaisuutena pitäisin kuivahiivaa, jauhojen maltillista määrää ja leipomista rasvoitetulla pöydällä. Näin pullat saavat jo leivontavaiheessa pintaansa ohuen rasvakerroksen, joka tietty parantaa makua ja ulkonäköä. En pidä pyöreiden pullien pyörittelystä, joten teen aina pullistani kierteisiä solmuja. Tällä kertaa leivoin pullista tavanomaista pienempiä suupalapullia ja ne tekivätkin yllättävän hyvin kauppansa! Olisin halunnut ripotella pullien päälle värillistä raesokeria, mutta en löytänyt sitä mistään, niinpä oli tyytyminen tavalliseen.

Nalletäytekakun ohje löytyi Valion Ensilusikallisia -kirjasta. Aloitin leipomalla tavallisen 4 munan täytekakkupohjan, leikkasin sen kahteen osaan ja kostutin kerrokset rasvattomalla laktoosittomalla maitojuomalla. Täytteeksi tein mansikkarahkan eli soseutin pakasteesta mansikoita ja sekoitin sen purkilliseen maitorahkaa ja desiin vaahdotettua kuohukermaa. Maustoin rahkan vanilliinisokerilla ja sokerilla. Viimeistelyssä oikaisin poikkeamalla alkuperäisestä ohjeesta tehden nallelle korvat ja nenän valmiista Napakymppi -kääretortusta. Kuorrutin koko komeuden vaahdotetulla vispikermalla. Pieni 2 dl:n purkki riitti hyvin. Nallen silmät ja nenänpää ovat perinteisia SuperSalmiakkeja.

1566735.jpg  

Nyt kun vauvasta on tullut virallisesti taapero, juhlat juhlittu ja vatsat täynnä herkkuja on taas aika kaivella käsityöt kaapista. "Kesälaukkuni" on vailla viimeistelyä, olohuoneen ikkuna odottaa uutta paneeliverhoa ja tytön yöpuku pussia eli luultavasti en pode vapaa-ajanongelmia lähitulevaisuudessakaan!